Kinderen groeien niet meer vanzelfsprekend op in een gelovige omgeving. Toch zijn er ouders die hun kinderen hun eerste communie laten doen: ze vinden de eerste communie een vanzelfsprekend onderdeel in een opvoeding waarin evangelische waarden belangrijk zijn. Andere ouders en kinderen zien de eerste communie als iets wat op zichzelf staat en dat ze associëren met: feest, nieuwe kleren, lekker eten, geschenken... Stilstaan bij de reden van het feest verwaarlozen ze. Soms legt ook de voorbereiding op de parochie / de school teveel nadruk op het feest als afsluiting van een project en te weinig als start van een bewust leven als christen.
Denken jullie eraan om je kind in te schrijven voor de eerste communie? Jullie zijn van harte welkom!
Meer dan ooit is geloof iets waar jullie in vrijheid voor kiezen: een keuze waar jullie best in het gezin ook even rustig over nadenken. In het “eerste communie - traject” zullen jullie als ouders actief betrokken worden.
Ieder jaar ervaren wij hoe bijzonder het is voor een kind van zeven jaar om voor het eerst volledig deel te nemen aan de eucharistie. Op die leeftijd zijn deze kinderen in staat om zich open te stellen voor de liefde van God, voor Jezus’ boodschap en voor Jezus die voor ons hemels brood is. Daarom is een jaar van voorbereiding ook voor de ouders een gelegenheid tot reflectie en dankbaarheid.

Gelieve in te schrijven vóór 16 december 2021, zodat we de doos met het stappenplan en leuke opdrachtjes kunnen meegeven vóór de kerstvakantie.

De kleine deelnameprijs van 5 euro is voor catechetisch materiaal. Gelieve dit te storten op BE05 8909 9412 8375 met mededeling EC + naam van uw kind

Afhankelijk van de coronamaatregelen zullen jullie uitgenodigd worden tot verschillende momenten in het traject op weg naar de eerste communie. Indien dit niet mogelijk zal zijn in de kerk, zullen nog opdrachtjes voor thuis bezorgd worden.
De voorbereiding op de eerste communie gebeurt in een samenwerkingsverband tussen ouders, school en parochie.

De meest recente planning voor de eerste communievieringen 2021  is terug te vinden op Kerknet

Hartelijke groet,

Pastoor Willy en de parochieploeg en de betrokken scholen

Contactpersonen
  • Lovendegem
    Zr. Claire Boelens
    claire.boelens.zvl@telenet.be
  • Waarschoot
    Rita Heyde
    ritaheyde@skynet.be
  • Zomergem
    Sylvie Vanden Abeele
    s.vandenabeele.bauwens@gmail.com

N.B.
  1. Ouders die hetzelfde willen, maar hun kind nog niet eerder lieten dopen, kunnen zich ook aanmelden via dat  formulier. Zij gelieven ons dat nog eens extra per mail te laten weten, via info@parochieinlievegem.be. Wij zorgen dan voor een aangepaste en gezamenlijke doopvoorbereiding voor de kinderen; we zullen hen wellicht samen dopen in de paasdagen.
  2. Kinderen die ooit door een rituelenbureau zoals Rent-a-Priest gedoopt werden, kunnen het tweede kerkelijk initiatiesacrament pas ontvangen nadat dit doopsel geregulariseerd is. De ouders gelieven dan, ten laatste voor 16 december, met ons contact op te nemen via info@parochieinlievegem.be. We spreken dan wel af hoe we dit administratief en pastoraal op een bescheiden wijze in orde brengen.